ZA ROVNAKÚ PRÁCU ROVNAKÚ MZDU.

Nie je pre odborára nič lahodnejšie, ako čítať kolektívnu zmluvu toť v susednom Rakúsku, platnú od 1.2.2019 v porovnateľnom podniku s tým slovenským.
Tak poďme pekne od začiatku, dnes učňovské benefity.

Neviem, ako je to možné, ale rakúska firma na rozdiel od tej slovenskej si dlhodobo udržuje systém učňovského vzdelávania , ktorý im produkuje pripravených hotových odborníkov pre prípad generačnej výmeny a robia to dlhodobo, motivačne a záväzne.

Dáme čísla, nech vyrazíme dych zamestnancom na Slovensku:

1.Mesačný príspevok učeň 1. ročníka 800€, 2.ročníka 1066€, 3 ročníka 1333€. 4 ročníka 1644€.

2.Zamestnávateľ hradí ubytovanie, dopravu na prax a jednorázovú odmenu 150€ pri získaní grantu.

3.Za úspešnú skúšku odmena až do 200€.

4.Dovolenkový a vianočný príspevok pre učňa vo výške mesačného príspevku.

5.Roky štúdiá na učilišti sa započítavajú do rokov praxe pri určovaní tarifnej mzdy pri nástupe do zamestnania.

6.Nástupný brutto ročný plat prvý rok 37 000 €.

Oprávnene si dávate otázku, ako je možné, že 60 km od slovenskej rafinérie Slovnaft a.s. teda v regióne EÚ si konkurenčný zamestnávateľ cení študentov odborného učilišťa oveľa viac, ako slovenský zamestnávateľ dlhoročných skúsených odborníkov operátorov na výrobných prevádzkach.
Na rozdiel od slovenského zamestnávateľa ten rakúsky nezaspal na vavrínoch a nemá problém s generačnou výmenou operátorov.

Pokračovanie nabudúce …….

OZ ČLEN

Releated

KOLEKTÍVNE VYJEDNÁVANIE V UTAJENÍ.

Vzhľadom na fakt, že OZ ČLEN nie je aj napriek žiadostiam a ponúkanej podpore pri kolektívnom vyjednávaní informované o čiastkových návrhoch, tak zamestnávateľa, ako aj zástupcov ZO ECHOZ pri SLOVNAFT, a.s. dozvedáme sa sa tieto informácie len z druhej ruky a teda tieto informácie nemáme potvrdené. 1. Zamestnávateľ predložil prvotný návrh zvýšenia miezd o 0,8%, […]

PODORA KOLEKTÍVNEMU VYJEDNÁVANIU

19.4.2021 Vec: Podpora pri kolektívnom vyjednávaní Vážený pán predseda ZO ECHOZ pri Slovnaft, a.s., dovoľujeme si Vás osloviť zo strany Odborového združenia ČLEN, s ponukou podpory kolektívnemu vyjednávaniu, vedenému Vašou odborovou organizáciou so zamestnávateľom. Sme pripravení na priebežné rokovania o všetkých návrhoch do kolektívnej zmluvy tak zo strany zamestnávateľa, ako aj Vašich návrhoch a sme […]