Zvyšovanie životnej úrovne

Jedno zamyslenie pre zamestnávateľov na Sovensku

V čase keď spoločnosť žije nedostatkom zamestnancov na pracovnom trhu a nízkou úrovňou miezd na Slovensku si treba uvedomiť, ktoré faktory k tomuto stavu prispeli.
V minulosti sme boli všetci svedkami bezbrehej privatizácie, ktorá mala za cieľ vytvoriť kapitálnotvornú vrstvu podnikateľov, keďže v postkomunistickom prostredí táto neexistovala.
Všetci sme boli v tom čase presvedčení, že títo privilegovaní privatizéri, ktorí sa dostali k obrovským majetkom, budú v budúcnosti postupovať voči svojim zamestnancom férovo a o obrovské bohatstvo sa dokážu podeliť so svojimi zamestnancami, ktorí boli, sú a budú tou pridanou hodnotou, vďaka, ktorej títo páni neuveriteľne zbohatli.
Dnes vieme, že to bol omyl a majitelia pozerajú pragmaticky výlučne na zisk a zvyšovanie životnej úrovne svojich zamestnancov im nič nehovorí, aj napriek tomu, že im to hospodárske výsledky dnes aj v minulých rokoch pohodlne dovoľujú.
Natíska sa otázka, prečo to na juhozápad od našich hraníc funguje, prečo zamestnanci porovnateľných firiem s porovnateľnou, či v mnohých prípadoch nižšou produktivitou práce zarábajú rádovo dvoj,trojnásobné zárobky voči nám.
Odpoveďou je jednoznačne obrovská chamtivosť zbohatlíkov, možno ich pocit, že sú nadľudia, možno sebaklam, že iným prístupom k zamestnancom, by stratili vážnosť medzi svojimi partnermi.
Neuvedomujú si, že oveľa väčšiu vážnosť a uznanie, by získali medzi svojimi zamestnancami, ktorí sú práve súčasťou ich bohatstva a jedine ich spokojnosť môže firme priniesť najväčší benefit v dnešnej dobe, kedy zápasia firmy
s nedostatkom kvalifikovaných a tiež nekvalifikovaných zamestnancov.
Nie prílev zahraničných zamestnancov, ale jedine progresívnejšie zvyšovanie mzdovej úrovne prinesie Slovensku návrat mnohých Slovákov zo zahraničia, pôrodnosť, aj sociálne vymoženosti, ktoré sú vo vyspelej Európe samozrejmosťou.

Releated

KOLEKTÍVNE VYJEDNÁVANIE V UTAJENÍ.

Vzhľadom na fakt, že OZ ČLEN nie je aj napriek žiadostiam a ponúkanej podpore pri kolektívnom vyjednávaní informované o čiastkových návrhoch, tak zamestnávateľa, ako aj zástupcov ZO ECHOZ pri SLOVNAFT, a.s. dozvedáme sa sa tieto informácie len z druhej ruky a teda tieto informácie nemáme potvrdené. 1. Zamestnávateľ predložil prvotný návrh zvýšenia miezd o 0,8%, […]

PODORA KOLEKTÍVNEMU VYJEDNÁVANIU

19.4.2021 Vec: Podpora pri kolektívnom vyjednávaní Vážený pán predseda ZO ECHOZ pri Slovnaft, a.s., dovoľujeme si Vás osloviť zo strany Odborového združenia ČLEN, s ponukou podpory kolektívnemu vyjednávaniu, vedenému Vašou odborovou organizáciou so zamestnávateľom. Sme pripravení na priebežné rokovania o všetkých návrhoch do kolektívnej zmluvy tak zo strany zamestnávateľa, ako aj Vašich návrhoch a sme […]