OLIGARCHIA, POLITIKA A ODBORY.

Takže k včerajšej tlačovke pána ministra.

Ale poďme trošku rekapitulovať. Poďme si dať odpoveď na pár otázočiek:
1.Prečo minimálna mzda svojím rastom predbieha rast priemernej mzdy na Slovensku.
2.Prečo minimálna mzda svojim celkovým objemom zaberá čoraz väčší pomer k priemernej mzde.
3.Kto má zodpovednosť za rast priemerných miezd za posledných 30 rokov a prečo odbory nevyjednávajú také požiadavky, aby sme sa začali v dohľadnom horizonte približovať vyspelej Európe?

Odpoveďou je závislosť odborových funkcionárov na zamestnávateľoch, oligarchoch a politikoch.
Mohli sme v minulosti na vlastné oči sledovať, že odbory sa stali iba PR agentúrou jednej politickej strany, či to bolo zastropovanie dôchodkov, alebo minimálna mzda , či iné minimálne nároky, vždy vyšli do úlíc s podpornými akciami lebo politická strana potrebovala politické body.
Potom nastáva absurdná situácia, kedy priemernú mzdu ťahajú hore politici,minimálnymi nárokmi namiesto odborov, ako to máme zakotvené aj v Ústave SR.

Pýtam sa či zamestnancom stačia minimálne nároky, či nečakajú od svojich zástupcoch viac a to vidieť horizont vyrovnávania mzdových nerovností voči materským firmám vo vyspelej EÚ.

Na vine tohto stavu, nie je, ako sa mylne, alebo zámerne domnieva pán minister, reprezentatívnosť odborových organizácii definovaná, respektíve nedefinovaná v Zákonníku práce, ale korupcia priamo v Zákonníku práce cez systém rôznych dohôd odborárov o vlastných výhodách, či finančných plneniach od zamestnávateľov priamo počas procesov kolektívnych vyjednávaní.
Ďalším problémom sú paragrafy , ktoré určujú vzájomné vzťahy medzi viacerými odborovými organizáciami a zamestnávateľmi, kedy zamestnávatelia môžu protežovať lojálne odbory a ostatné vyblokovať z kolektívneho vyjednávania a ostatnej činnosti v podnikoch.

Obávam sa pán minister, že vašim zámerom upraviť v Zákonníku práce reprezentatívnosť odborov pri kolektívnych vyjednávaniach a nebodaj pri samotnom vzniku odborov vylejete s vaničkou aj dieťa.

Ale to je možno zámer celej tejto oznamovanej zmeny, možno len prerieknutie v rozčúlení. I keď by ma naozaj zaujímalo, čo slúbil pán minister oligarchii a investorom za ústupky v minimálnej mzde, ktorá pre nich aj tak nemala veľký zmysel.

Alebo len prebral štafetu od Pellegríniho, ktorý po návrate
z USA a výhradách americkej obchodnej komory oznamoval novinárom, že treba niečo robiť s reprezentatívnosťou odborov, lebo Daňo. A naozaj, na stôl predsedníctva KOZy sa dostal v tom čase návrh k pripomienkovaniu, na sprísnenie podmienok vzniku odborových organizácií a to za tkz. stredoľavej vlády !

Takže pre tých, ktorí nezaregistrovali včerajšiu tlačovku pána Krajniaka,hlavný odkaz oligarchie zo včerajška znel jasne, sťažiť odborovým organizáciám vznik, respektíve účasť na kolektívnom vyjednávaní na podnikových úrovniach a tým zabezpečiť aj naďalej nízke náklady na zamestnancov a to myslím obyčajných zamestnancov.

Čo na tom, že máme na Slovensku naprieč celým hospodárstvom, aj
po 30 tich rokoch od nežnej revolúcie 3x nižšie mzdy voči vyspelej Európe.

Predseda OZ ČLEN.

Releated